Hoe verzamel je de puzzelstukjes om een beeld te krijgen van de cultuur en natuur en omstandigheden in gebieden die feitelijk gesloten zijn? Met satellietbeelden, kaarten, literatuuronderzoek is vaak wel een globale voorstelling te maken. Soms is dat niet voldoende en blijft niets anders over dan het gebied zelf te bezoeken voor zover dat kan…
Onverwachte mogelijkheid
Vorig jaar kregen onze collega’s in Australië de vraag om mee te gaan met een verkenning van een andere organisatie in de jungles van de Amazone. We hebben in ons netwerk verschillende helikoptermonteurs zitten met veel praktijkervaring in de meest afgelegen gebieden ter wereld. Zo werden deuren geopend die het mogelijk maakte om de puzzel verder te kunnen invullen.
Het doel van deze verkenning was om de (on)mogelijkheden van de toepassing van transport via de lucht te verkennen. Onze Australische collega werd gevraagd om feedback en advies te geven over hoe verbeteringen kunnen worden aangebracht en de veiligheid verhoogd.
Verslag vanuit de jungle
“Na 3 weken van verschillende vluchten over de dichte jungle, denk ik dat het woord ‘overweldigend’ de ervaring het beste beschrijft.
De uitdagingen in de Amazone zijn op land al veel, maar vliegen in deze omgeving is extreem lastig. Het weer kan bijvoorbeeld snel veranderen, er zijn maar weinig plekken om een helikopter te laten landen in de dichte vegetatie, de afstanden tussen veilige plekken zijn groot en er is gevaar voor een botsing met grote vogels of met de meer dan 60 meter hoge bomen bij het landen of opstijgen.
Als je eenmaal veilig bent geland, weet je niet zeker hoe de inheemse bevolking zal reageren op de helikopter of de mensen aan boord. Hoewel het dierenleven in de Amazone zeker spectaculair is, kan het ook behoorlijk angstaanjagend zijn. Soms moesten we landen op een afgelegen locatie om de helikopter bij te tanken vanuit de voorraad die we hadden meegenomen.
Niet lang voor een van deze landingen had een jaguar vijf dieren meegenomen van de open plek. Ik vroeg me af; wat, of wie, hij zou meenemen als hij weer honger zou krijgen… Een andere keer, terwijl ik in de rivier aan het baden was, blies een onbekend dier plotseling een fontein van water vlak voor me op. Ik kon het onbekende ‘roofdier’ niet zien in het troebele water en besloot dat het het beste zou zijn om te gaan slapen zonder de zeep af te spoelen!
Tijdens een terugvlucht van de jungle terug naar een zendingspost veranderde het weer zo snel dat we noch op het vertrekpunt noch op de bestemming konden landen. De eerste alternatieve landingsplaats was niet langer haalbaar in het slechte weer en de tweede alternatieve plaats was nog eens 25 minuten verderop – een lange tijd om te vliegen in slecht weer.

Landing op tweede locatie, op een open plaats midden in de Amazonejungle
We wisten te landen op de tweede locatie, wat een grote opluchting was, maar we moesten de hele nacht vastzitten in de helikopter vanwege de wilde dieren. De helikopter was warm en een van onze teamleden was ziek geworden en ging achteruit. Het was een lange nacht! Gelukkig kwamen we de volgende dag terug in de bewoonde wereld en konden we ons zieke teamlid naar een ziekenhuis brengen. Gelukkig waren we de dag ervoor vertrokken met een volle tank brandstof, anders weet ik niet wat er gebeurt zou zijn.”
Hoewel deze ervaringen zenuwslopend waren, was het een voorrecht dat onverwacht deuren geopend werden om dit gebied te bezoeken. We hopen ook dat de organisatie geholpen is met de informatie die de verkenningsvluchten hebben opgeleverd. Het heeft ons veel geleerd over de leefomstandigheden in het uitgestrekte gebied waarmee we weer een paar puzzelstukjes kunnen invullen. Maar ook zijn er weer nieuwe puzzelstukjes toegevoegd…
Wist je dat … ?
De Amazone-jungle in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud op aarde. Het strekt zich uit over meerdere landen en beslaat een enorm oppervlak van 5.500.000 km2, wat groter is dan de helft van Europa! De Amazone-jungle is een van de meest bio diverse plekken ter wereld. Sterker nog, een tiende van alle bekende planten- en diersoorten is te vinden in de Amazone. De Amazone is ook de thuisbasis van honderdduizenden mensen. Het exacte aantal is niet bekend, omdat veel stammen en familiegroepen nog niet zijn ‘ontdekt’. Er wordt gedacht dat er duizenden onbereikte mensen zijn. Veel van deze mensen leven zonder toegang tot medische zorg, onderwijs of het evangelie.
We vragen uw gebed om de voortang van dit werk, zodat velen bereikt mogen worden met Gods Woord.